Yapay zeka testi geçti: Yüzde 73 gerçek zannetti

GPT-4.5, Üç Taraflı Turing Testinde Başarılı Oldu

31 Mart’ta arXiv platformunda yayımlanan ancak henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş yeni bir çalışmada, üç taraflı Turing testinde farklı yapay zekâ modelleri karşılaştırıldı. Bu testte, GPT-4.5 katılımcıların çoğunu kandırmayı başardı.

Daha önce GPT-4, iki taraflı bir Turing testinde başarı elde etmişti. Ancak bu, Alan Turing’in orijinal “taklit oyunu” formunda bir LLM’nin (büyük dil modeli) testi ilk kez geçmesi anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarlarından ve San Diego Üniversitesi Dil ve Biliş Laboratuvarı’ndan Cameron Jones, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “İnsanlar, GPT-4.5 ve LLaMa’yı tanımakta şans eseri kadar başarılıydı. Hatta 4.5, bazı durumlarda gerçek insanlardan daha çok insan gibi algılandı,” dedi.

GPT-4.5, testte en başarılı model olurken, Meta’nın LLaMa-3.1 modeli de yüzde 56 oranında insan sanıldı. Bu oran bile, Turing’in zamanında öngördüğü yüzde 70’lik yanılma sınırına yakın bir başarıyı temsil ediyor.

Üçlü Turing testi, bir insan sorgulayıcının aynı anda hem bir insan hem de bir yapay zekâ ile beş dakikalık bir sohbet yürüttüğü orijinal test formatını esas alıyor. Her iki taraf da kendisini insan gibi tanıtmaya çalışıyor.

Yapay zekâ modellerine, “Şimdi bir Turing testine katılıyorsun. Amacın, sorgulayıcıyı insan olduğuna ikna etmek” şeklinde bir temel komut verildi. Ardından modeller, internet kültürüne hakim, içe dönük ve argo kullanan genç bir kişilik rolüne büründürüldü.

Toplam 1.023 oyunda yapılan analizler, bu kişilik tanımlamasıyla donatılan yapay zekâların daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Bu durum, LLM’lerin etkili olabilmesi için bağlam ve net yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Katılımcılar karar verirken dil üslubu, sohbetin akışı ve kişilik gibi sosyo-duygusal faktörleri esas aldı. Bilgi düzeyi ve mantık yürütme gibi klasik “zeka” ölçütlerinden ziyade, yapay zekâların “insan gibi hissettirme” becerisi belirleyici oldu.

Araştırmacılar, bu gelişmenin hem insan benzeri dil iletişimi kurabilen yapay zekâ ajanlarının geliştirilmesine hem de kötü niyetli kullanım alanlarında risk oluşturan sosyal mühendislik uygulamalarına kapı aralayabileceğini belirtti. “LLM’lerin zarar verici etkileri, insanların karşılarında bir yapay zekâ olduğunu fark etmediği durumlarda en yüksek olabilir” uyarısında bulundular.

Related Posts

Satışlar ters köşe yaptı: Rakip marka TOGG’u ikiye katladı

Elektrikli otomobil yarışında taşlar yerinden oynuyor! Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artarken, Haziran ayı satış verileri şaşırtıcı bir tabloyu gözler önüne serdi. Dünya genelinde satışları düşüşe geçen bir marka, Türkiye’de zirveyi kimselere bırakmadı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Pinwheel’dan çocuklar için akıllı saat hamlesi

ABD merkezli çocuk teknolojileri firması Pinwheel, 7 ila 14 yaş arası çocuklara özel geliştirdiği akıllı saatini piyasaya sürdü. Sosyal medya ve internet erişimi bulunmayan bu cihaz, güvenli iletişim için ebeveyn kontrol araçları, GPS takibi, kamera …

Dünyaca ünlü otomobil markası yüz binlerce aracı geri çağırdı: Motor arızası tespit edildi

Nissan, ABD’de 443 binden fazla aracını motor arızası nedeniyle geri çağırdı. Rogue, Altima ve Infiniti modellerini kapsayan geri çağırmada tüm kontroller ücretsiz yapılacak. Araç sahiplerinin yetkili servislere başvurması gerekiyor.

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.