Yapay zeka, 2033’te 4,8 trilyon dolarlık değere ulaşabilir

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Teknoloji ve İnovasyon 2025 raporu yayımlandı.

Rapora göre, yapay zeka ekonomileri dönüştürüyor ve fırsatlar yaratıyor ancak özellikle eşitsizliği artırabilecek yeni risklere de yol açıyor.

İlerleme ve gelişim için güçlü bir araç olabilen yapay zeka, “doğası gereği kapsayıcı” olarak görülmüyor.

Yapay zekanın piyasa değerinin 2033 itibarıyla 4,8 trilyon dolara ulaşması ve dijital dönüşümde önemli bir güç haline gelmesi bekleniyor. Piyasa değerinin bu seviyeye ulaşmasıyla yapay zekanın, nesnelerin interneti, blokzincir ve elektrikli araçları da geride bırakarak piyasa değeri en büyük teknoloji alanı olacağı öngörülüyor.

Yapay zeka altyapısı ve uzmanlığına erişim, birkaç ekonomide yoğunlaşmaya devam ediyor. Başta ABD’de ve Çin’de olmak üzere 100 şirket, küresel kurumsal AR-GE harcamalarının yüzde 40’ını gerçekleştiriyor.

Apple, Nvidia ve Microsoft gibi önde gelen büyük teknoloji şirketleri, tüm Afrika kıtasının gayrisafi yurt içi hasılasına karşılık gelen yaklaşık 3 trilyon dolarlık piyasayı elinde bulunduruyor.

UNCTAD, ulusal ve kurumsal düzeyde pazar hakimiyetinin, teknolojik bölünmeleri genişletebileceği ve gelişmekte olan birçok ülkeyi yapay zekanın faydalarından mahrum kalma riskiyle karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Çoğu Küresel Güney’de 118 ülke, yapay zeka gelişmelerinde yer alamıyor

Rapora göre, yapay zekanın dünya genelindeki mesleklerin yüzde 40’ını etkileyerek üretkenlik kazanımları sunabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu durumun söz konusu işlerde çalışanların yerinden edilmesiyle ilgili endişeleri de artırabilir.

Yapay zekaya dayalı otomasyonun faydaları nedeniyle iş gücünün olumsuz etkilenmesine bağlı olarak, eşitsizliklerin artabileceği ve gelişmekte olan ülkelerdeki düşük maliyetli iş gücünün rekabet avantajını azaltma riski bulunuyor.

Çoğu Küresel Güney’de olmak üzere 118 ülke, halihazırda yapay zekayla ilgili gelişmelerde yer alamıyor.

Bu nedenle UNCTAD, yapay zeka düzenlemesi ve etik çerçeve şekillenirken, gelişmekte olan ülkelerin bu tartışmalarda yer alması için daha güçlü uluslararası işbirliği, eşitlik, şeffaflık ve ortak faydalara öncelik veren küresel adımlar atılması çağrısında bulunuyor.

Related Posts

Satışlar ters köşe yaptı: Rakip marka TOGG’u ikiye katladı

Elektrikli otomobil yarışında taşlar yerinden oynuyor! Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artarken, Haziran ayı satış verileri şaşırtıcı bir tabloyu gözler önüne serdi. Dünya genelinde satışları düşüşe geçen bir marka, Türkiye’de zirveyi kimselere bırakmadı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Pinwheel’dan çocuklar için akıllı saat hamlesi

ABD merkezli çocuk teknolojileri firması Pinwheel, 7 ila 14 yaş arası çocuklara özel geliştirdiği akıllı saatini piyasaya sürdü. Sosyal medya ve internet erişimi bulunmayan bu cihaz, güvenli iletişim için ebeveyn kontrol araçları, GPS takibi, kamera …

Dünyaca ünlü otomobil markası yüz binlerce aracı geri çağırdı: Motor arızası tespit edildi

Nissan, ABD’de 443 binden fazla aracını motor arızası nedeniyle geri çağırdı. Rogue, Altima ve Infiniti modellerini kapsayan geri çağırmada tüm kontroller ücretsiz yapılacak. Araç sahiplerinin yetkili servislere başvurması gerekiyor.

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.