Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hedefi 30 milyar dolar

Türkiye’nin Irak’a Yaptığı İhracat Geçen Yıla Göre Arttı

Türkiye’nin Irak’a olan ihracatı, geçen yılın ocak-aralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi. Irak, Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 5’inci ülke olurken, Türkiye’nin ihracatından aldığı pay yüzde 4,73’e ulaştı.

Irak’a en fazla ihracatı yapan sektör ise 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü oldu. Türkiye’den Irak’a en fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirirken, Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin de listede yer aldı.

Türkiye-Irak arasında planlanan Kalkınma Yolu Projesi ile Basra’dan Türkiye’ye kara ve demir yolu ulaştırma koridoru kurulması hedefleniyor. Proje, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak en kısa proje olarak dikkat çekiyor.

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve diğer hızlı tren hatları projeleri de planlar arasında yer alıyor. Projenin tamamlanmasıyla Basra Körfezi’nden Avrupa’ya yönelik ticaret süresinin kısalması ve taşımacılık maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefine vurgu yaptı. İnşaat, tarım, enerji, gıda işleme, sağlık ve lojistik sektörlerinde büyüyen iş birlikleri dikkat çekiyor.

Acar, Türk firmalarının Irak’taki projeleri ve sektörel fırsatları yakından takip ettiğini belirtirken, Kalkınma Yolu Projesi’nin bölge için önemli ekonomik fırsatlar sunduğunu vurguladı. Projenin enerji projeleri, liman yatırımları ve lojistik projeler gibi stratejik alanlarda iş birliği imkanları sunması bekleniyor.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına düzenlenen etkinliklerin devam ettiğini vurgulayan Acar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması ve iş birliklerinin derinleştirilmesi hedefine vurgu yaptı. Irak’ın Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biri olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Related Posts

Döviz yatırımcısına yüzde 45 zarar! Yatırımda getiri şampiyonu kim oldu?

Yüksek enflasyonda yurttaşlar parasını korumak için sürekli yatırım arayışında. TÜFE’den arındırıldığında yatırım araçlarının kazandırdığı oranları Halk Ana Haber’de Ekrem Açıkel anlattı. 1. SIRA NAMI DEĞER GÜVENLİ LİMANDA Külçe altın olarak 100 …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 18 bin alım yapacağız!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık personeli atamasının ikinci etabına ilişkin, “Eylül ayında ilerleyeceğiz. 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım …

Atık suyun arıtılmadan deşarjı nedeniyle 6 milyon lira ceza!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 24 çevre laboratuvarının desteğiyle 50 denetim ekibince 23 Haziran’da başlatılan denetimler çerçevesinde Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yağmur suyu tahliye hattında inceleme gerçekleştirildiği kaydedildi …