Suriye’de flaş gelişme: Silah bırakmaya başladı

Şam’da Silahların Teslim Edilmesine İlişkin Anlaşma Hayata Geçiriliyor

Şam’da güvenlik güçleri ile Dürzi temsilciler arasında 1 Mayıs’ta varılan anlaşmada yer alan “silahların teslim edilmesi” maddesi uygulanmaya konuldu.

Başkent Şam’a bağlı Cermana Mahallesi’nde ağır silahların teslim süreci başlatıldı. Ayrıca Sahnaya ve Eşrefiyet Sahnaya mahallelerinde de benzer uygulamanın devam ettiği belirtildi.

Doğu Guta Bölge Müdür Yardımcısı Muhammed Seyyid’e göre, İçişleri Bakanlığı ağır silahların kademeli olarak teslim alındığını ve Cermana halkı, kanaat önderleri ve din adamlarının bu sürece aktif destek verdiğini ifade etti.

Seyyid ayrıca, yakın gelecekte hafif silahların da teslim edileceğini ve çok sayıda kişinin güvenlik kurumlarına katılmak üzere kayıt altına alındığını duyurdu.

Bunun yanı sıra Seyyid, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ilerleyen dönemde silah bulundurma yetkisine sahip olacaklarını vurgulayarak, uygulamanın ülke genelinde örnek teşkil etmesini umduklarını belirtti.

28 Nisan’da Yaşanan Olaylar

Sosyal medya hesapları üzerinde Hz. Muhammed’i hedef alan bir ses kaydının 28 Nisan’da paylaşılmasının ardından Suriye genelinde büyük tepki oluştu. Yaşanan gerginlikler sonrasında Ceramane Mahallesi’nde başlayan çatışmalar, Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçlerini pusuya düşüren bazı silahlı Dürzi gruplarının saldırılarıyla tırmandı.

Savunma amaçlı müdahalede bulunan Sahnaya semtindeki Dürzi gruplarının da dahil olmasıyla çatışmalar genişledi ve en az 13 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Suriye güvenlik güçleri kontrolü tekrar ele geçirmek amacıyla bölgeye askeri takviye ve ağır silahlar gönderdiler.

İsrail ise 30 Nisan’da “Dürzileri koruma” gerekçesiyle Sahnaya semtinde 5 savaş uçağıyla en az 9 hava saldırısı gerçekleştirdi ve 2 kişinin ölümüne yol açtı.

Bu olayların ardından Şam’ın güneyinde bulunan Ceramane Mahallesi’nde çıkan çatışmalar sonucunda Suriye yönetimi kontrolü tekrar sağladığını duyurdu. İsrail’in Şam’daki Halk Sarayı yakınlarında gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Related Posts

1461 Trabzon FK Erzurum Kampında

1461 Trabzon FK, yeni sezon hazırlığı için Erzurum’a kamp kurdu ve ilk antrenmanını yaptı.

İmamoğlu Çankaya’ya bu ofisten yürüyecek

Cumhurbaşkanı adayı İmamoğl’unun ofisi kapılarını SÖZCÜ’YE açtı. Aday Ofisi, Erdoğan hariç tüm cumhurbaşkanlarının kullandığı Çankaya Köşkü’ne 500 metre mesafede. İmamoğlu seçimi kazanırsa, Çankaya Köşkü’ne buradan çıkacak.

Galatasaray’ın Kur’an-ı Kerim okuyan taraftarı Mehmet Fatih Kiriş hayatını kaybetti

Galatasaray’ın maçlarına Kur’an-ı Kerim getirerek tanınan sarı kırmızılı taraftar Mehmet Fatih Kiriş, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Özellikle derbi maçlarda yanında Kur’an-ı Kerim ile bulunan ve hafızlık yapan Kiriş, sosyal medyada da sıkça gündeme geliyordu.

40’tan fazla ilde komutan değişti

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında rütbe terfileri ve atamalar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar kapsamında çok sayıda general, amiral ve albayın rütbeleri yükseltilirken, görev yerlerinde de kapsamlı değişiklikler yapıldı.

Mısır Dışişleri Bakanı ABD’li senatör Graham ile Gazze’de kalıcı ateşkesi görüştü

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati’nin Washington ziyareti sırasında ABD’li Senatör Lindsey Graham ile bir araya geldiği aktarıldı. Mısırlı Bakan Abdulati, “Gazze Şeridi’ndeki insani durumun kötüleştiği bir ortamda kalıcı bir ateşkese ulaşmanın gerekliliğine” vurgu yaptı.

Erzurum’da Düzensiz Göçmen Operasyonu

Göçmen kaçakçılığına karışan 3 kişi tutuklandı, bir düzensiz göçmen yakalandı.