Otizm teşhis eden video oyunu: Başarı oranı çok yüksek

Araştırma, CAMI’nin sadece otizmli çocukları tespit etmekle kalmayıp, sıklıkla karıştırılan otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) teşhislerini ayırt etmede deyüzde 70 başarı oranına sahip olduğunu ortaya koydu.

Otizm genellikle sosyal iletişim güçlükleriyle ilişkilendirilse de, araştırmalar duyusal-motor zorlukların da önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Otizmli çocukların jestleri, yüz ifadelerini ve hareketleri taklit etmekte zorlandıkları biliniyor. Bu beceriler, insanların beden dili aracılığıyla iletişim kurmalarında kritik bir yer tutuyor.

CAMI, işte tam bu noktada devreye giriyor. Nottingham Trent Üniversitesi’nden psikolog Bahar Tunçgenç, sistemin bu farkı nasıl ortaya koyduğunu şöyle açıklıyor:

“CAMI, otizmli çocukların yaşadığı duyusal-motor zorlukları ortaya çıkarıyor ve bu sorunların ADHD’li çocuklarla paylaşılmadığını gösteriyor.”

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

CAMI, çocuklardan ekrandaki karakterin dans benzeri hareketlerini 1 dakika boyunca taklit etmelerini istiyor. Bu sırada çocuğun hareketleri iki farklı kamera tarafından kaydediliyor. Daha sonra CAMI sistemi, çocuğun taklit yeteneğini sıfır ile 1 arasında bir puan vererek değerlendiriyor.

  • 0 puan hiç taklit edememeyi,
  • 1 puan ise mükemmel taklit etmeyi temsil ediyor.

Araştırmada, 7 ile 13 yaş arasındaki 183 çocuk test edildi. Bu çocuklardan:

  • 21’i sadece otizm (ASD) teşhisi aldı,
  • 35’i sadece ADHD teşhisi aldı,
  • 63’ü hem ASD hem de ADHD teşhisi aldı,
  • 65’i ise nörotipik (herhangi bir teşhisi olmayan) çocuklardan oluşuyordu.

Otizmli çocuklar arasında düşük CAMI puanı ile otizm belirtileri arasında güçlü bir ilişki bulundu. Özellikle sosyal etkilenme ve tekrarlayan davranışlarla ilgili semptomlar ile düşük CAMI puanı arasında doğrudan bir bağlantı olduğu görüldü.

Ancak, bu düşük skorların ADHD özellikleriyle bağlantısı olmadığı belirlendi. ADHD’li çocuklar daha yüksek CAMI puanları aldı, ancak bu puanlar sadece otizm teşhisi olan çocuklarla kıyaslandığında anlamlı bir fark yaratmadı.

Bu sonuçlar, CAMI’nin henüz tam anlamıyla otizm ve ADHD teşhisinde tek başına yeterli olmayabileceğini, ancak büyük bir potansiyel taşıdığını gösteriyor.

HIZLI VE EĞLENCELİ TEŞHİŞ YÖNTEMİ

Bahar Tunçgenç, CAMI’nin en büyük avantajlarından birinin basitliği olduğunu vurguluyor:

“CAMI’yi heyecan verici yapan şey, kolayca uygulanabilmesi. Video oyunları zaten çocuklar için çok popüler. Hem eğlenceli hem de hızlı sonuçlar veriyor. Kliniklerde yaygın olarak kullanılmasını umut ediyorum.”

Bu yenilikçi teşhis yöntemi, ilerleyen dönemlerde otizm ve ADHD teşhisinde erken tanı sürecini hızlandırabilecek ve doktorlara daha objektif veriler sunabilecek.

Araştırmanın sonuçları, British Journal of Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.

İstanbul’dan Asya’ya teknoloji diplomasisi

Medeniyet Teknopark, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim vizyonuna katkı sunma hedefiyle yürüttüğü uluslararası iş birliği çalışmaları kapsamında, Malezya ve Singapur’u kapsayan bir iş gezisi gerçekleştirdi. Genel Müdür Ali Ramazan Tak liderliğinde, girişimci firmalardan oluşan 10 kişilik heyet, bölgedeki öncü kurumlarla temas kurarak teknoloji, girişimcilik ve yatırım alanlarında çok boyutlu görüşmeler yaptı.

Xiaomi, giyilebilir teknolojide Apple’ı geride bıraktı

Küresel teknoloji pazarını yakından takip eden araştırma firması Canalys’in verilerine göre, Xiaomi, 2025’in ilk çeyreğinde 8,7 milyon adetlik sevkiyatla zirveye yerleşti. Apple ise 7,6 milyon adetlik sevkiyatla ikinci sırada kaldı.

Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

İnsan dişlerinin neden bu kadar hassas olduğu sorusunun cevabı, 460 milyon yıl öncesine, zırhlı antik balıklara kadar uzanıyor. Yeni bir araştırma, dişlerimizin atalarının, aslında balıkların dış zırhında yer alan duyusal yapılardan evrimleştiğini ortaya koydu.

Ozan Bayram’dan Türkiye rekoru

Milli atlet Ozan Bayram, Çekya’da düzenlenen Avrupa Takımlar Yürüyüş Şampiyonası’nda 2.42.27’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …