OECD, Türkiye raporunu açıkladı: En hızlı büyüyen ülke

Türkiye İnceleme Raporu: OECD’den Önemli Tavsiyeler!

OECD, Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirdiği “Türkiye İnceleme Raporu”‘nu yayımladı. Rapora göre son 10 yılda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Raporda ayrıca, halkın yaşam standartlarının iyileştiği, iş gücü piyasasında ve sosyal göstergelerde önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı artarken yoksulluk oranı da önemli ölçüde azaldı.

Enerji, atık, su tüketimi gibi çevresel konularda ilerleme kaydeden Türkiye, ekonomik büyümesini çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Ekonominin Normalleşme Süreci

OECD’nin raporunda 2023 seçimlerinin ardından Türkiye’de ekonomik politikaların normalleşme sürecine girdiği ve makroekonomik istikrarın sağlanması için adımlar atıldığı vurgulanıyor.

Para ve maliye politikalarında uygulanan sıkılaştırma önlemleri finansal piyasalarda istikrarın artmasına katkı sağlarken, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gelmesi için önem taşıyor.

Ekonomik Beklentiler

OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 büyüyeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan kamu borcu oranının düşük seyretmesi beklenirken bütçe açığının azalacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Vergi reformlarıyla mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeşil Dönüşüm ve Kadın İstihdamı

OECD, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması ve kadın istihdamını artırması gerektiğini vurguluyor. Enerji üretiminde kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönelmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için önem taşıyor.

Genel Sekreter Mathias Cormann, Türkiye’nin verimlilik artışını sürdürmesi ve yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle yakınsamayı güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İçin Gelecek Öneriler

Mali disiplini koruyarak, yapısal reformları hayata geçirerek ve yeşil dönüşüm sürecini hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Özellikle kadın istihdamının artırılması, çevre dostu politikaların benimsenmesi ve verimliliğin artırılması Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Konut doğal gazına zam

Doğal gazda sanayi tüketicileri için yüzde 7,86; konutlar için de yüzde 24,6 oranında zam yapıldı.

Euro rekor kırdı: Bir seviye daha geride kaldı

Geçen haftayı rekor seviyelerde kapatan Euro’dan bir rekor daha geldi. Uzun süre 46 lira seviyesinde konumlanan Euro 47 TL seviyesinin üzerine yerleşti.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …

ABD’li dev bankalar Fed’in testini geçti

ABD’li büyük bankalar Amerika Merkez Bankası (Fed) tarafından tabi tutulan stres testini geçti. Olası bir resesyona hazır oldukları bildirildi.

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.