Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan göktaşına yolculuğun ve araştırmaların, toplam 1,2 milyar dolara (33 milyar 357 milyon 240 bin TL) mal olması bekleniyor. Metaller açısından zengin olan göktaşı üzerinde değerli metallerin incelenmesinin ötesinde derin uzay optik iletişimine dair araştırmaların yapılması planlanıyor.
Bloomberg’den Hande Berktan’ın haberine göre, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı, SpaceX Falcon Heavy roketi ile metal açısından çok zengin bir asteroit olan Psyche’e doğru 6 yıl sürecek, yolculuğa çıktı. Uzay yolculuğunun misyonu, değerli metaller açısından zengin olan göktaşı üzerinde değerli metallerin incelenmesinin ötesinde derin uzay optik iletişimine dair araştırmaların yapılması planlanıyor.
2,2 MİLYAR MİLLİK UZAY YOLCULUĞU
Falcon Heavy, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden havalandıktan sonra Psyche uzay aracı, kalkıştan bir saatten biraz fazla bir süre sonra roketin üst kısmından başarıyla ayrıldı ve NASA mühendisleri kısa bir süre sonra onunla iletişim kurdu. Psyche (uzay aracı) şimdi Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan Psyche’ye 2,2 milyar millik bir yolculuğa çıktı. Uzay aracı hedefine ulaşmadan önce Derin Uzay Optik İletişim deneyinin teknoloji gösterimini gerçekleştirecek. Başarılı olması halinde, optik iletişimin Dünya-ay sisteminin ötesinde ilk kez gösterilmesi mümkün olacak.
GÖKTAŞIN YÖRÜNGESİNDE 26 AY GEÇİRECEK
Uzay aracı, Mayıs 2026’da Mars’a ulaşacak ve kendisini hedef asteroide itmek için o gezegenin çekim alanını kullanacak. Psyche oraya vardığında, metal yüzeye sahip bir uzay nesnesini ilk kez incelemek için metal açısından zengin göktaşının yörüngesinde 26 ay geçirecek. Uzay aracı çok bantlı görüntüler çekecek, asteroidin yüzeyinin haritasını çıkaracak ve kimyasal ve mineral bileşimini inceleyecek. Uzay aracı aynı zamanda göktaşının yerçekimi alanını ve yüksek enerjili parçacıkları incelemek için radyo anteni ve spektrometre gibi başka aletlerle de donatılıyor.
NASA, Falcon Heavy’yi önümüzdeki yıllarda birçok kez kullanacak. Bugün faaliyette olan en güçlü ikinci roket olan Falcon Heavy, bugüne kadar yedi kez uçtu. Falcon Heavy’nin Psyche görevi, roketin NASA için gerçekleştireceği ilk görev oldu. NASA, SpaceX’ ile fırlatma için yaklaşık 131 milyon dolarlık bir sözleşme yaptı ancak NASA’nın, bu uzay yolculuğunun genel araştırma görevi için 1,2 milyar dolardan fazla harcama yapması planlanıyor.
patronlardunyasi.com