Araştırmalar, ölü insan derisi hücreleriyle beslenen mikroskobik bakteriler olan toz akarlarının yatak çarşaflarında takılmayı sevdikleri ve nemli ortamlarda geliştiklerini gösterdi. Nevresim takımları akarların üremesini kolaylaştıran nemli bir ortama sahiptir ve bu nedenle bazı uzmanlar, yataktan kalktıktan sonra çarşafların biraz havalandırılmasının çok önemli olduğunu söylüyor.
AKARLARIN ÜREME ALANI OLUYOR
Yatak ve uyku biliminde yaklaşık 40 yıllık uzmanlığa sahip MattressNextDay’in CEO’su Martin Seeley şunları sıraladı:
“Ortalama bir insanın gecede 500 mililitre terlediği göz önüne alındığında, doğal olarak yatak ortamınız sabahları toz akarları için mükemmel bir üreme alanıdır. Bu nedenle nemin dağılmasına yardımcı olan ve yatağınızdaki genel nemi azaltan daha iyi havalandırma sağlamak için yatağınızı en az 30 dakika açık bırakmanız önemli.”
Bu nedenle gece boyunca neredeyse iki su bardağına denk gelen terinizin buharlaştığından emin olmak için çarşafları bir süreliğine öylece bırakmanın hiçbir zararı olmaz. 2006’da Britanya’da yapılan bir araştırma, bunun akarlarla mücadelede yararlı olabileceğini öne sürüyor.
ALERJİK SEMPTOMLARI GÜÇLENDİRİR
Toz akarları insanlara doğrudan zarar vermez ancak özellikle de astımla mücadele edenlerde alerji semptomlarını şiddetlendirir. Amerikan Akciğer Derneği’ne göre burun akıntısı, göz sulanması ve hapşırma gibi fiziksel reaksiyonları tetikleyen aslında toz akarlarının dışkılarıdır.
Toz akarlarına karşı özellikle duyarlı olmasanız bile, uyandıktan sonra çarşafların bir süre nefes almasına izin vermek yine de faydalı olabilir. Genel olarak nemi tekstil ürünlerine ve birçok ortama hapsetmek akıllıca bir fikir değil. Çünkü bakteri, küf ve koku için üreme alanı haline gelebilir. Semptomsuz uyuyabildiğinizi fark ederseniz, sabah kalkar kalkmaz yatak toplama rutinize devam edebilirsiniz. Ancak yataktayken alerjiye bağlı rahatsızlık hissediyorsanız bu yeni alışkanlığı denemeniz faydalı olabilir.