İmamoğlu’nun tutuklandığı hakimlik kararına ulaşıldı

“`html

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanma Gelişmeleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki (İBB) “yolsuzluk” soruşturması çerçevesinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı ve iki kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi mahkeme kararları ile doğrulandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ile birlikte 99 kişinin “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri yasa dışı yollarla elde etmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalarla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Söz konusu iddialar arasında, pek çok isimle birlikte İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın da yer aldığı 7 şüpheli hakkında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etme” suçlaması da bulunuyor.

Yolsuzluk soruşturması kapsamında İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili İBB ile ilişkili bazı şüphelilerin, yurt dışına çıkış ve imza atma şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. Bu karar, İstanbul Nöbetçi 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı.

Hakimlik kararında, İmamoğlu hakkında “hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek”, “rüşvet almak”, “kamu kurumları ihalelerine fesat karıştırmak” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” gibi suçların işlenmesi talepleri yer aldı.

Karar, MASAK raporları, tanık ifadeleri, HTS kayıtları, ihale dosyalarındaki ön incelemeler ve vergi denetim raporları temel alınarak hazırlandı. İmamoğlu’nun, Beylikdüzü Belediye Başkanı iken kendisine bağlı kişileri İBB bünyesindeki çeşitli birimlerin ve iştiraklerin başına getirdiği ifade ediliyor. Çok sayıda belediye iştirakinde usulsüz ihaleler gerçekleştirildiği, “ihaleye fesat karıştırma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı elde etme”, “rüşvet” ve “irtikap” eylemlerinin gerçekleştirildiği tespit edildi.

Hakimlik kararında, çıkar amaçlı suç örgütünün liderinin tartışılmaz bir otoriteye sahip olduğu ve verilen emirlerin örgüt üyeleri aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. Örgüt yöneticileri, gizli toplantılarla ihalelere katılacak firmaları belirledikleri ve ihale bedelini tespit ettikleri kaydedildi.

– “İmamoğlu’nun Menfaatleri Üzerine Şirketler Kuruldu”

İmamoğlu liderliğindeki yapılanmanın, Medya AŞ ve Kültür AŞ üzerinden birçok ihaleye müdahale ederek hayali ihalelerle kamu zararına dolandırıcılık faaliyetleri yürütüldüğü, ayrıca hayali faturaların kesildiği belirlendi. Ayrıca, ihalelerde ayrıcalıklı muamele alan iş adamlarının, rüşvet veya irtikap yoluyla elde edilen gayrimenkulleri üzerine alarak İmamoğlu’nun şahsi zenginleşmesini sağladıkları ifade edildi.

İlgili raporlar, örgüt mensuplarının, farklı belediye sınırlarında iş insanlarını zorladığını, para vermeyenlere çeşitli cezai yaptırımlar uygulandığını ve devlet denetiminden kaçmak adına birçok sahte şirket kurulduğunu ortaya koydu.

– “Muvazaalı Sözleşmelerle Kamu Zararına Faaliyetler”

Algılanan tespitlerin ardından, onların adına muvazaalı sözleşmelerle para aktarılmış olduğu; bu paraların başka şirketler aracılığıyla taşınarak örgüt tahsildarlarına verildiği ifade edilmektedir. Özel mülkiyet alanlarında reklam vermek isteyen firmaların, belediyeden izin almak için Kültür AŞ’ye yönlendirildiği iddiaları da yer aldı.

Kararda, “Kültür AŞ”, firmalardan ‘grafik tasarım bedeli’ adı altında para alarak, reklamlara yönelik yasal izinlerin gayrimeşru şekilde ücretlendirilmesini sağlamıştır. Bu durumun, kamu zararı açısından ciddi sonuçlar doğurduğu da vurgulanmıştır.

Sonuç olarak, tüm bu video ve belge delilleri ışığında, İmamoğlu ve yönetiminin suç teşkil eden eylemlerinin hiyerarşik bir yapı içerisinde sürekli olarak gerçekleştirildiği değerlendirilmekte ve tutuklama gerekliliği açısından güçlü bir şüphe olduğu ifade edilmektedir.

“`

Related Posts

İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınları PKK mı çıkardı? DMM’den açıklama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınlarının PKK’ya bağlı olduğu öne sürülen bir grup tarafından çıkarıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’da zenginlerden daha fazla vergi alınması konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın adıyla anılan yeni bir vergi tasarısıyla yeniden alevlendi. 12 Haziran 2025 tarihinde Senato’da görüşülen bu tasarı, kabul edilmesi halinde devlete …

80 yıllık dev şirket iflas etti. Türkiye’de de ürünleri talep görüyordu

Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde 1945’ten beri faaliyet gösteren gözlük toptancısı Wagner + Kühner, mali zorluklar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin ürünleri, Türkiye’de optisyenler ve tüketiciler arasında yoğun ilgi görüyor …

Çin’den ABD’ye sert tepki: ‘Mesnetsiz Çin casusu iddialarına karşı çıkıyoruz’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’de 2 Çin vatandaşının tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Ning, Pekin hükümetinin vatandaşlarının hak ve menfaatlerini korunmak için gerekli önlemleri alacağını dile getirdi.

Trump’ın Kamala Harris röportajı için açtığı davada uzlaşmaya gidildi: 16 milyon dolar ödenecek

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Harris röportajını “manipüle ettiğini” öne sürdüğü davada, çatı şirketi Paramount anlaşmaya vardı. Ödeme Trump’a değil, başkanlık kütüphanesine yapılacak.

Eski CHP genel başkanları kim? Geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Geçmişten bugüne CHP genel başkanlarının kimler olduğu merak ediliyor. İşte, geçmişten bugüne CHP genel başkanları…