22 Şubat 2025

Yozgat Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Futbol değil eğitim taktiği: 4-4-4’ten 4-4-3’e dönüş

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklaması sonrası yayımlanan raporda, 12 yıllık zorunlu eğitimin 11 yıla indirilmesi önerildi. Raporda ayrıca, eğitimin dayatma olduğu, lise zorunluluğunun kaldırılması ve üniversite kontenjanlarının ihtiyaca göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Geçen günlerde katıldığı yayında 12 yıllık zorunlu eğitim hakkında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” demişti.

Bunun ardından dikkat çeken bir rapor ortaya çıktı. Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü’nün düzenlediği “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” konulu çalıştayın sonuçları paylaşıldı.

“12 yıllık zorunlu eğitim dayatması çocukların kabiliyeti, meslek edinmeleri ve yuva kurmaları önünde büyük bir engel” denildi. Bu kapsamda 12 yıllık zorunlu eğitimin 11 yıla indirilmesi önerildi. Söz konusu raporda şu detaylar öne çıktı;

– Zorunlu eğitim uygulaması, eğitimi bir hak değil dayatma aracı haline getirmekte.

– Lise ve üniversitelerimiz her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılmalı.

– Herkesi mezun edip diploma sahibi yapmak üzerine kurulmuş sistemi öncelikle değiştirmeliyiz.

– Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma yani yönlendirme erkene çekilmeli, sınıf geçme yönetmeliği yeniden gözden geçirmeli ve bitirme sınavları geri gelmeli.

İŞSİZLİĞİN YENİ ADI: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ

– Zorunlu lise eğitimi algı noktasında zorunlu bir üniversite eğitimini doğurduğu için üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı olmuştur.

– Üniversite çağına gelen bir çocuğun artık sanayinin en büyük ihtiyacı olan iş alışkanlıklarına ve mesleki becerilere sahip nitelikli eleman olma ihtimali kalmamıştır.

SON 4 MUTLAKA DEĞİŞMELİ

– 4 + 4 + 4 olarak tarif edilen eğitim sisteminin öncelikle üçüncü dört yıllık kısmı zorunlu olmaktan bir an önce çıkarılmalı ve okumak isteyenler için üç yıla düşürülmeli.

– 12 yıllık zorunlu eğitimin özellikle son dört yıllık diliminin, yani lise kısmının zorunlu olması; okullardaki ders başarısızlığının, düzensizliğin, disiplin sorunlarının, suistimallerin ve kalite düşüklüğünün başlıca temel sebeplerinden birisi.

– Ülkemizde büyük çapta ara eleman eksikliği olduğu bilinmekte. Bu açığın kapatılması için öncelikle öğrencilerin büyük kısmını mesleki eğitime yönlendiren bir uygulamaya geçilmesi gerekmekte.

– Mesleki eğitimde en önemli konulardan birisi mesleki eğitimin itibarının yükseltilerek özendirilmesi. Bu okullar başka bir liseye girmeyi becerememiş olanların mecburen gittiği okullar olmaktan çıkarılmalı. Bunun için de meslek liseleri mühendis olmanın ilk basamağı olarak gösterilebilir.

– Üniversitelerde bölümlerin kontenjanları talebe göre değil ülkemizin ihtiyaçlarına, nüfusa ve istihdam imkânlarına göre planlanmalı, kontenjanlar belirlenirken popülist yaklaşımlardan uzak durulmalı.