En adaletsiz gelir dağılımı

İktidarın Ekonomik Adımları Dar Gelirliyi Sarstı

Ekonomi politikalarının ardından derinleşen krize çözüm arayışları, en çok çalışanı ve dar gelirli bireyleri sarsmış durumda. İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu incelediği (İSO 500) araştırmasını kısa bir süre önce kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, işçilerin net katma değerden aldığı pay 2024 yılında %66.7 seviyesine ulaşmış durumda. Bu oran, 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyedir. İSO 500 şirketlerinde ödenen maaş ve ücretler ise %90 artarak 818 milyar liraya yükseldi. Ancak sendika yetkilileri, bu artışta kıdem tazminatları, üst düzey yöneticilerin maaşları ve erken emeklilik hakkının etkili olduğuna dikkat çekti.

İşçilere Kriz Yükü

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, İSO 500 araştırmasına göre kişi başına brüt işçilik maliyetinin %86 arttığını belirtti. Toplam artışın yanı sıra kişi başına yapılan artışın da önemli olduğunu vurgulayan Atar, 818 milyar liralık brüt işçilik ödemesinin içinde ücretler, vergiler, sigorta primleri, kıdem tazminatları ve diğer ödemelerin yer aldığını ifade etti. Emekli sayısındaki artışın EYT etkisiyle devam ettiğini belirten Atar, kıdem tazminatları ve üst düzey yönetici ücretlerinin de dahil olduğu %86’lık artışın ortalama işçi ücretine yansımadığını söyledi.

‘En Yüksek Seviyede 2001 Yılından Beri’

Özkan Atar, “2022 ve 2023 yıllarında hükümet, enflasyonu yükselten politikalar uyguladı. Yerli ve yabancı sermayeye büyük miktarlarda kaynak aktarıldı ve Cumhuriyet döneminin en adaletsiz gelir dağılımı yaşandı” şeklinde konuştu. Hükümetin krizin yükünü emekçilere yüklediğini belirten Atar, memurlara %11, emeklilere %15 zam yapıldığını ancak 600 bini aşkın kamu işçisinin toplu sözleşmesinde herhangi bir gelişme olmadığını ifade etti.

Reel Ücretler OVP ile Baskılandı

Asgari ücret artışının %30 ile sınırlı kaldığını hatırlatan Atar, “Asgari ücret artışı, gerçekleşen reel enflasyonun yaklaşık yarısı kadar yapıldı. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, reel ücretlerin OVP politikalarıyla baskılandığı ve düşürüldüğü bir döneme denk geldi” diyerek reel ücretlerin korunması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Memur ve memur emeklisini sorusu yanıtını buldu: Enflasyon farkı hesaplara ne zaman yatacak?

2025 Temmuz ayında açıklanan emekli maaş zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz-Aralık dönemi için yapılan yüzde 16,67’lik maaş artışı, en düşük emekli maaşını 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı. Ancak farkların ne zaman ödeneceği henüz netleşmedi. Peki farklar ne zaman yatacak?

Altını olan havalara uçacak! Bugün neler oldu neler. İslam Memiş’ten kritik uyarı

Altın fiyatları yeni haftaya tarihi bir yükselişle başladı. 21 Temmuz 2025 Pazartesi günü gram altın, dolar/TL’deki artış ve küresel ons altın fiyatlarındaki ivmelenme ile 4 bin 378 TL’ye ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Saat 12.50 itibarıyla …

EkoFilm ile Sürdürülebilir Yapım Dönemi

EkoFilm Platformu, film sektöründe çevresel etkileri azaltmayı ve sürdürülebilirliği teşvik ediyor.

Çin’in sanayi hamlesi demir cevheri fiyatlarını ateşledi

Çin hükümeti, çelik üretiminde israfı önlemek ve sektörün kapasite fazlasını dizginlemek amacıyla yeni tedbirleri devreye aldı. Bu adımlar sayesinde Çinli çelik fabrikalarının kârlılığı artarken, üretim oranlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı …

FTSE 100 endeksi rekor sınırında tutunuyor

İngiltere’nin önde gelen borsa endeksi FTSE 100, haftaya tarihi bir seviyeye yakın başladı. 9.000 puanlık rekor seviyeye yaklaşan endeksin yükselişinde özellikle madencilik şirketlerinin hisseleri etkili oldu. Demir cevheri fiyatlarının son dört ayın …

Piyasanın enflasyon tahmini değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon ve döviz kuru tahminlerinde sınırlı değişimlerin yaşandı. Ankete katılan ekonomist ve finans profesyonelleri, 2025 yılı sonu tüketici enflasyonu …