Çekya Cumhurbaşkanı, ABD ve AB’nin müttefik olduğunu, rakip veya karşıt olmadığını söyledi

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında Ukrayna’da süren savaşa ilişkin yaşanabilecek herhangi bir ayrışmaya yönelik, ABD ve AB’nin müttefik olduğunu, rakip ya da karşıt olmadığını vurguladı.

Pavel, 61. Münih Güvenlik Konferansı’nın (MSC 2025) ikinci gününde düzenlenen bir panelde, güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’daki savaşa ilişkin öncelikli olarak AB’nin kırmızı çizgilerini, istikrar için gerekli olanları kesin bir şekilde tanımlaması ve bunu Kiev yönetimiyle birlikte yapması gerektiğini belirten Pavel, “Bunlar hem Ukrayna hem de ABD ile koordine halinde olmalıdır. ABD’li müttefiklerimize, eğer Avrupa ve Ukrayna için sorumluluk alıyorsak, o zaman masada olmalıyız demeliyiz” diye konuştu.

Bir ülkeye ilişkin karar alınırken, o ülkenin sürecin dışında tutulmasının doğru olmadığını kaydeden Pavel, AB’nin karar alma mekanizmalarının daha hızlı olması gerektiğini, AB’nin yeni yönetimin ilk eylemlerinin bu yönde olduğunu dile getirdi.

“Putin ne yaparsa yapsın başarısız olacak”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna’ya ilişkin yaklaşımının, bu ülkenin tamamını ele geçirmek, silahsızlandırmak, demokratik yollarla seçilmiş hükümetini ortadan kaldırmak ve Ukrayna’yı haritan silmek olduğunu savunan Pavel, “Bizim buna en iyi yaklaşımımız, ona söyleyeceğimiz; şimdi ya da daha sonra her ne yaparsa yapsın başarısız olacağı” ifadesini kullandı.

Pavel, Ukrayna’nın askeri ve finansal olarak desteklenmesinin önemli olduğunu ancak daha önemli olanın ise ülkenin savaş sonrası yeniden inşa sürecine yönelik atılacak adımlar olacağını belirtti.

Pavel, böylelikle Rusya’ya çok açık bir mesaj verileceğini, “Ukraynasız yapamayız ve onları yanımıza alacağız” denileceğini söyledi.

ABD’nin, Ukrayna’ya ilişkin AB’nin kesinlikle kabul etmeyeceği bir karar alması durumunda AB’nin nasıl hareket etmesi gerektiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Pavel, ABD ve AB’nin iki müttefik ve transatlantik hususlarda ortak çıkarları bulunduğunu, bunun her iki tarafında menfaatine olduğunu kaydetti.

Pavel, “Müttefik olmak, bize karşılıklı açık olmayı ve eğer gerekliyse göz yumma olanağını sunar. Birbirimizi dinlemeyi, anlamayı ve ortak pozisyona gelmeyi sağlar. Bence biz daha güçlü bir şekilde açık konuşmalıyız. Özellikle AB yetkilisine yönelik baskı altına alınacak, otoriter bir dille konuşulduğunda. Eğer biz argümanlarımızdan eminsek, sesimizi yükseltmemiz gerekiyor ve kendimize güvenmeliyiz. Onlarla (ABD) açık bir şekilde konuşmalıyız ve ortak pozisyona gelmelerini sağlamalıyız. Her zaman şunu önde tutmalıyız, bizler müttefikiz, rakip veya karşıt değil” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

 

Related Posts

Diyarbakır’da ‘apartman sallandı’ iddiası üzerine 5 katlı bina boşaltıldı

Olay, akşam saatlerinde Mevlana Halit Mahallesi 402’nci Sokak’taki 5 katlı Sağlık-İş lojmanları C Blok’ta meydana geldi. Bina sakinlerinden bazıları, yapının sallandığını belirterek durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. İhbar üzerine bölgeye …

ABD’deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119’a çıktı

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığı, burada 36’sı çocuk 95 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Erdoğan yeni CHP’yi böyle tanımladı: Haraç partisi

Yeni Şafak Gazetesi’nin 10 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Yerel kalkınmaya teşvik hamlesi Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak ve bölgelerin rekabet güçlerini artıracak yerel kalkınma yatırımlarının …

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Putin, savaşta kaybettiği genç işçilerin yerine 1 milyon Hintli getirecek

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle boşalan sanayi kadrolarını doldurmak için Hindistan’dan 1 milyon işçi getirmeye hazırlanıyor. Rusya, iş gücü açığını kapatmak için artık Sri Lanka ve Kuzey Kore ile de benzer anlaşmalar yapıyor.

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.