Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz liderliğindeki “iShe: Yaşlılar için Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibiyle bir araya gelerek, sağlık alanında yenilikçi ve özgün projeler geliştiren üniversiteye desteklerini belirtti. Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğindeki ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Proje lideri Doç. Dr. Aslı Kılavuz, proje kapsamında yapay zeka ve dijital sağlık izleme sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Projede yer alan multidisipliner ekip ise yaşlıların teknolojiden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Proje Detayları ve Hedefler

Projenin amacı, yaşlı bireylerin bilişsel sağlık durumunu izleyerek, erken dönemde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve müdahale etmek olarak belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğini yaptığı proje, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimini artırmayı ve bilişsel bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında akıllı telefonlar aracılığıyla yalnız yaşayan yaşlı bireyler için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi oluşturulacak. Bu sayede, yaşlı bireylerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Polikliniği’ne başvuracak 10 yaşlı bireyi proje kapsamına dahil ederek çalışmalarını sürdürecek. Ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipini geliştirerek, yaşlı bireylerin sağlık sorunlarının erken teşhisine katkı sağlayacak.

Çalışma Kaynağı: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Satışlar ters köşe yaptı: Rakip marka TOGG’u ikiye katladı

Elektrikli otomobil yarışında taşlar yerinden oynuyor! Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artarken, Haziran ayı satış verileri şaşırtıcı bir tabloyu gözler önüne serdi. Dünya genelinde satışları düşüşe geçen bir marka, Türkiye’de zirveyi kimselere bırakmadı.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Pinwheel’dan çocuklar için akıllı saat hamlesi

ABD merkezli çocuk teknolojileri firması Pinwheel, 7 ila 14 yaş arası çocuklara özel geliştirdiği akıllı saatini piyasaya sürdü. Sosyal medya ve internet erişimi bulunmayan bu cihaz, güvenli iletişim için ebeveyn kontrol araçları, GPS takibi, kamera …

Dünyaca ünlü otomobil markası yüz binlerce aracı geri çağırdı: Motor arızası tespit edildi

Nissan, ABD’de 443 binden fazla aracını motor arızası nedeniyle geri çağırdı. Rogue, Altima ve Infiniti modellerini kapsayan geri çağırmada tüm kontroller ücretsiz yapılacak. Araç sahiplerinin yetkili servislere başvurması gerekiyor.

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.