Bilim dünyası yanıtladı: Depremler, uçak kazalarını tetikliyor mu?

Japonya’daki Depremler ve Uçak Kazaları Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Bilim insanları, son zamanlarda Japonya’da meydana gelen depremler ve uçak kazaları arasında potansiyel bir ilişki olup olmadığını inceledi ve yapılan araştırmalar sonucunda, bu iki olayın birbirinden bağımsız olduğu konusunda hemfikir oldu.

2024 yılının ilk günlerinde Japonya, büyük bir felaketle sarsıldı. 1 Ocak’ta Suzu şehrine yakın bir noktada meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem, tsunamiye neden olarak büyük bir yıkıma ve 241 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Ertesi gün ise Tokyo’daki Haneda Havalimanı’nda Japan Havayolları’na ait bir uçak, pistte başka bir uçağa çarpıp beş kişinin ölümüyle sonuçlanan bir kaza geçirdi.

Milliyet’in haberine göre, ardından depremler ve uçak kazaları arasında olası bir bağlantı tartışmaları başladı. Bazı teoriler, depremlerin ardından meydana gelen manyetik dalgalanmaların uçak kazalarını tetikleyebileceğini iddia etti. Ancak, bu iddialar bilim dünyasında geniş çapta tartışıldı ve uzmanlar, bu iki olay arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtti.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Şerif Barış, Japonya’daki depremlerle uçak kazaları arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda verdiği bilimsel görüşte, her iki olayın da birbirinden bağımsız olduğunu ve elektromanyetik dalgaların uçak kazalarını tetiklediğine dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtti. Barış, depremlerin doğal süreçler olduğunu ve uçak sistemlerini etkileyecek elektromanyetik dalgaların oluşmadığını vurguladı. Ayrıca, depremlerle uçak kazalarını ilişkilendiren teorilerin, genellikle depremlerin doğasını anlamayan kişiler tarafından ortaya atıldığını ve yanıltıcı olduğunu ifade etti.

Prof. Barış, aslında depremlerin ve uçak kazalarının farklı dinamiklere sahip olaylar olduğunu ve bu iki olay arasında doğrudan bir nedensel ilişki kurmanın bilimsel olarak doğru olmadığını belirtti. Doğal afetlerin ve teknik arızaların karıştırılmasının, özellikle depremlerin doğasını bilmeyenler tarafından yapılan bir hata olduğunu vurguladı.

 

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınları PKK mı çıkardı? DMM’den açıklama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınlarının PKK’ya bağlı olduğu öne sürülen bir grup tarafından çıkarıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’da zenginlerden daha fazla vergi alınması konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın adıyla anılan yeni bir vergi tasarısıyla yeniden alevlendi. 12 Haziran 2025 tarihinde Senato’da görüşülen bu tasarı, kabul edilmesi halinde devlete …

80 yıllık dev şirket iflas etti. Türkiye’de de ürünleri talep görüyordu

Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde 1945’ten beri faaliyet gösteren gözlük toptancısı Wagner + Kühner, mali zorluklar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin ürünleri, Türkiye’de optisyenler ve tüketiciler arasında yoğun ilgi görüyor …

Çin’den ABD’ye sert tepki: ‘Mesnetsiz Çin casusu iddialarına karşı çıkıyoruz’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’de 2 Çin vatandaşının tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Ning, Pekin hükümetinin vatandaşlarının hak ve menfaatlerini korunmak için gerekli önlemleri alacağını dile getirdi.

Trump’ın Kamala Harris röportajı için açtığı davada uzlaşmaya gidildi: 16 milyon dolar ödenecek

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Harris röportajını “manipüle ettiğini” öne sürdüğü davada, çatı şirketi Paramount anlaşmaya vardı. Ödeme Trump’a değil, başkanlık kütüphanesine yapılacak.

Eski CHP genel başkanları kim? Geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Geçmişten bugüne CHP genel başkanlarının kimler olduğu merak ediliyor. İşte, geçmişten bugüne CHP genel başkanları…