Beyoğlu’nda keşfedilen ‘gizli tünel’ için yeni karar

SOYLULAR İÇİN GİZLİ GEÇİT OLARAK KULLANILIYORDU

Ragıp Efendi’nin yaptırdığı, diğer iki han olan Anadolu Han ve Afrika Han ile bağlantılı olan tünelin, geçmişte halk arasına karışmak istemeyen soylu ve zengin kişiler tarafından binalar arasında geçiş yapmak için kullanıldığı biliniyor.

‘BURAYI ETKİNLİKLERDE KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Rumeli Han’da tünel sorumlusu Hüseyin Yüksel, dedi.

Yüksel şöyle konuştu:

“Şirketimiz bu binayı aldıktan sonra bu binanın restorasyonu başladı. Bu binanın önce temizliğini yaptı. Burada tabi 140- 150 senedir hor kullanılmış bina. Çöpler, kirlilikler vardı. Burada 100 kamyondan fazla moloz çıkarttık. Buranın mevcut sıvılarını döktük, tekrar 1890’daki kullanılan malzemeyle aslına uygun olarak restore ettik. Restorasyon işi aşağı yukarı planlaması ile 2012’de başladı. Fakat işlemlere 2015’te başlandı. Birkaç senedir sürüyor. Bina tamamıyla bitmek üzere. Alman bir mimarın çalışması ile binanın özüne sadık kaldık biz de. En ufak bir müdahalemiz olmadı. Sadece bina temizliğini yaptık. Vatandaşlara kısa zamanda açacağız tam olarak. Buradaki etkinliklerimiz, kitap sergileri, resim sergisi, heykel sergisi, atölyeler olacak. Burayı çok farklı amaçlarla kullanmayı düşünüyoruz. Her türlü konser ve başka etkinlikler de için de kullanılacak.”

‘İLK FIRSATTA BURAYA ÖĞRENCİLERİMLE BİRLİKTE GELMEK İSTİYORUM’

Tüneli gezmeye gelen İnci Yaman, öğrencileriyle de burayı ziyaret edeceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bir tarih öğretmeni olarak Taksim tünelde bulunan, Rumeli Han’da bulunan bu gizli geçidi görmek istedim. Günümüze değin korunmuş, tarihsel yapısı, tarihsel dokusu korunmuş bütün olarak çok beğendik. Diğer vatandaşlarımıza da tavsiye ederim, gelip görmelerini isterim. O mirası yaşamalarını isterim. Osmanlı döneminde gizli geçit olarak kullanılmış bir yer.

O dönemin toplum içine karışmayan burjuva kesiminin bu tünellerden geçtiği söylenir, ifade edilir. Bu tarihsel yapıyı görmek adına da arkadaşlarımızla sömestr tatilimizi değerlendirmek adına böyle güzel bir yere gelmek, tarihi mirasımızı gezmek, görmek istedik. Herkese tavsiye ederim. Halka açıldığı zaman tamamıyla, öğrencilerle de burayı gezip görmek, onlarla da bu duyguyu, bu tarihsel dokuyu, nüansı yaşamaları için gelmelerini isterim. O yüzden de ilk fırsatta buraya öğrencilerimle birlikte gelmek istiyorum.”

‘TAŞLARIN HEPSİ TARİH KOKUYOR’

Tüneli gezen Serpil Kaya ise, “Arkadaşlar olarak gezip görebileceğimiz yerler arıyorduk. Burası da karşımıza çıktı Taksim Meydanı’nda, Rumeli Han diye güzel bir yer. Sadece alt geçidi ile ilgili Osmanlı padişah ve hanedanlarının gizli geçit olarak kullandığını öğrendik. Taşların hepsi tarih kokuyor gerçekten. Yukarıya çıktık orayı da gördük, tarihi yarımada görünüyor. Manzarası da çok güzel. Güzel değerlendirilebilir bir yer aslında. Dar bir alan ama havadar da aynı zamanda, güzel organize edilmiş anladığım kadarıyla” ifadelerini kullandı.

Related Posts

CHP mitingine katıldılar: Bu sloganı atan TİP’li yöneticiye gözaltı….

TİP, Çarşamba günü Bakırköy’de düzenlenen mitingde atılan sloganlar nedeniyle Parti Meclisi Üyesi Arzum Yalçın’ın da aralarında olduğu çok sayıda üye ve yöneticisinin gözaltına alındığını duyurdu.

Aksaray’da Tır-Otomobil Çarpışması: 1 Yaralı

Aksaray’da tır ile otomobilin çarpışması sonucu bir kadın yaralandı, durumu iyi.

Yılbaşından Bu Yana 4 Bin Yangın

Bakan Yumaklı, yılbaşından bu yana 4 bin yangın çıktığını, 1728’inin ormanlık alanda olduğunu açıkladı.

Hablemitoğlu Davasında Müebbet İstemi

Savcı, Hablemitoğlu’nu öldüren sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

VNL Final Etabı Öncesi Basın Toplantısı

A Milli Kadın Voleybol Takımı, VNL final etabı öncesi hazır olduklarını ve hedeflerini açıkladı.

Hakan Fidan’dan ‘Suriye’ çıkışı: Müdahale ederiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de yaşanan çatışmalara ilişkin “Bölmeye ve istikrarsızlaştırmaya doğru giderseniz, bunu milli güvenliğimize doğrudan tehdit olarak algılar ve müdahale ederiz” dedi.