Bacaklarda kan pıhtısı riski: Tehlikeli olabilecek 5 belirti!

Bacaklarda meydana gelen kan pıhtıları, yani tromboz, ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak, travmalar, tıbbi rahatsızlıklar ve hormonal değişimler bu riskin başlıca nedenlerindendir. Özellikle uzun boylu bireylerde risk daha fazladır. Şişlik ve ağrı gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Düzenli egzersiz yapmak, yeterli su tüketmek ve kronik hastalıkları kontrol altında tutmak önlem almak için önemli adımlardır.

NTV’nin haberine göre; Tromboz olarak bilinen kan pıhtıları, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Kanamayı durdurmaya yardımcı olan bu jel benzeri kitleler, damarlardaki kan akışını keserek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kan pıhtılarının en sık görüldüğü bölge, bacaklardaki derin damarlardır. Derin Ven Trombozu (DVT) olarak adlandırılan bu durum, erken teşhis ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kan akışının yavaşlamasıyla birlikte damarlarda pıhtı oluşabilir.

Bacaklar neden pıhtıya daha yatkındır?

Bacak damarları, çeşitli faktörlerden dolayı pıhtı oluşumuna daha duyarlıdır. Kalbe en uzak noktada oldukları için damarlar, kanı yukarı taşırken yerçekimine karşı çalışmak zorundadır. Kan akışı yavaşladığında ya da durgunlaştığında pıhtı oluşumu riski artar.

Uzun uçak yolculukları, hareketsiz yaşam tarzı veya yatak istirahati gibi durumlar bacaklardaki kan dolaşımını yavaşlatabilir ve pıhtılaşma riskini artırabilir. Travmalar ya da cerrahi operasyonlar, vücudun doğal pıhtılaşma tepkisini tetikleyerek damarları tıkayabilir.

Kanser, kalp rahatsızlıkları, obezite ve bazı otoimmün hastalıklar, özellikle alt ekstremitelerde pıhtı oluşma ihtimalini artırır. Hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol ilaçları, östrojen seviyelerini yükselterek bacak damarlarındaki pıhtılaşma riskini artırabilir.

Uzun boylu kişilerde risk daha fazla mı?

2018 yılında yapılan bir araştırma, uzun boy ve kan pıhtısı arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılara göre, uzun boylu bireyler daha geniş bir venöz yüzeye ve daha fazla venöz kapakçığa sahip olduğundan, pıhtı oluşabilecek alan artmaktadır.

Çalışma, pıhtıların genellikle kan akışının yavaşladığı bacaklardaki derin damar kapakçıklarında oluştuğunu gösterdi.

Bu belirtileri fark ettiğinizde doktora başvurun

  • Bacakta aniden gelişen şişlik, ağrı veya kızarıklık
  • Nefes almakta zorlanma
  • Özellikle derin nefes alırken hissedilen göğüs ağrısı
  • Kalp atışlarının hızlanması

Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN – TÜİK enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde geldi!

TIKLAYIN – İstanbul’da kar yağışı beklenen ilçeler hangileri?

TIKLAYIN – Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; “Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur”

İstanbul’da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN – Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen’in avukatı “Hücresine urgan bıraktılar” dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

TIKLAYIN – Şubat ayı kira zam oranı belli oldu


Related Posts

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Selülit Neden Olur?

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir? Bacak, kalça ve kollarda oluşan aşırı yağ birikmesi hakkında uzmanlar önemli bilgiler verdi. 

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir