Aşılanmamış çocuk sayısı artarken kızamık tehlikeli şekilde geri dönüyor

Birleşmiş Milletler ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), aşı ile kontrol altına alınabilecek hastalıkların, yanlış bilgilendirme ve uluslararası yardımlardaki kesintiler nedeniyle yayılmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adanom Ghebreyesus, Dünya Bağışıklama Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada “Aşılar son elli yılda 150 milyondan fazla hayatı kurtardı” şeklinde konuştu.

Küresel sağlık finansmanındaki kesintilerin, elde edilen bu ilerlemeleri tehlikeye attığını belirten Genel Direktör, aşılarla önlenebilecek salgınların dünya genelinde artmaya devam ettiğini ve ülkelerin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

VAKA SAYISI 2021’DEN BERİ ARTIYOR

DSÖ, UNICEF ve GAVI tarafından yapılan ortak açıklamada kızamığın “son derece tehlikeli bir geri dönüş” yaptığı vurgulandı.

Vaka sayısının her yıl arttığı ve 2023’te 10,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor (2022’ye göre %20 artış).

Açıklamada, son 12 ayda 138 ülkede kızamık vakası bildirildiği ve 61 ülkede büyük çapta salgınlar yaşandığı belirtildi. Bu durum, 2019’dan bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını gösteriyor.

Menenjit ve sarıhumma vakalarının da son üç yıldaki en yüksek seviyelere ulaştığı belirtiliyor.

AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

Ülkeler, pandemi sırasında oluşan boşlukları kapatmaya çalışsa da, aşılanmamış çocuk sayısının artmaya devam ettiği görülüyor. 2023’te tahmini 14,5 milyon çocuğun aşılanmadığı belirtiliyor.

GAVI, 25 Haziran’da yapılacak uluslararası bağışçılar zirvesine yaklaşırken, “2026-2030 yılları arasında 500 milyon çocuğu korumak ve en az 8 milyon hayatı kurtarmak” amacıyla en az 9 milyar dolar toplanmasını talep ediyor.

Related Posts

İran’ın yeraltı nükleer tesisi: Gizli tünellerle ulaşılıyor!

Nükleer silahlanma yarışı dünya genelinde devam ederken, İran topraklarında uyduya yakalanan sıra dışı bir görüntü dikkat çekti. Ülkenin nükleer planları hakkında yeni sorular doğuran görüntüler, sahada iki gizli tünel bulunduğunu gösteriyor. Her iki tünelin de daha geniş bir kompleksin parçası olduğu ve nükleer operasyonlara hazırlandığı tahmin ediliyor.

Sakarya’da 4 katlı apartman tahliye edildi

Sakarya’da kolonlarından sesler gelen 4 katlı bina, çökme riski nedeniyle tahliye edildi.

Kazakistan’dan deprem mesajı: Türk halkına her zaman yardıma hazırız

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından destek mesajı gönderen Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, “Türk halkına gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını” söyledi.

İstanbul depremi, İzmir’i alarma geçirdi: Beş ilçe öne çıkıyor

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem tehdidi en yüksek şehirlerinden İzmir’deki yapı stoku endişelerini bir kez daha gündeme getirdi. Bayraklı, Konak, Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerine dikkat çeken uzmanlar, bu bölgelerin alüvyon zemin üzerine kurulu olduğunu belirtip, “Biz bununla yaşamayı, yapılaşmayı, öğrenmek, bilmek zorundayız.” yorumunda bulundu.

ABD nüfusunun yarısı hava kirliliğiyle karşı karşıya

ABD nüfusunun yüzde 46’sının hava kirliliği olan yerlerde yaşadığı belirlendi. Hava kirliliğinden etkilenen kişi sayısının son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.

İstanbul’daki depremin ilk teknik analizi: 15 kilometrelik segment kırıldı

AFAD, dün saat 12.49’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ilk analizini yayınladı. Analize göre, depremde 15 km uzunluğunda 9,5 km genişliğinde bir hat kırıldı. Sağ yanal atımlı bir hareketin oluştuğu depremde fay üzarinde 30 cm’lik yer değiştirme yaşandığı ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir