Almanya’da Türk kökenli Güler de listede: Koalisyon ortağının bakanları belli oldu

Almanya’da Yeni Hükümette CDU’nun Bakanları Açıklandı

Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kuracağı koalisyon hükümetinde Hristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) yeni hükümetteki bakanları belli oldu.

Dışişleri Bakanlığına, CDU/CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johann David Wadephul’un getirileceği, Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanının CDU’nun Türk kökenli milletvekili Serap Güler ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı’nın da CDU/CSU Meclis Grubu Avrupa Politikaları Sözcüsü Gunther Krichbaum olacağı ifade edildi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığını Westenergie şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Katherina Reiche’nin, Ulaştırma Bakanlığını 2009 yılından beri milletvekili olan Patrick Schneider’in üstleneceği aktarılan açıklamada Eğitim, Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığına CDU Genel Başkanı Yardımcısı ve Schleswig Holstein Eyalet Meclisi Milletvekili Karin Prien’in getirileceği belirtildi.

CDU Milletvekili Nina Warken’in Sağlık Bakanı, Dijitalleşme ve Devlet Modernizasyonu Bakanı’nın da Ceconomy ve MediaMarktSaturn Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Karsten Wildberger’in olacağı ifade edilen açıklamada, bakanlık statüsünde olan Başbakanlık Dairesi Başkanlığı görevini Thorsten Frei’in, Kültür ve Medya’dan sorumlu Devlet Bakanı görevini de gazeteci ve yayıncı Wolfram Weimer’in üstleneceği kaydedildi.


Serap Güler

TARİH 6 MAYIS

Almanya’da kurulacak yeni hükümetin başbakanının 6 Mayıs’ta Federal Meclis’te seçilmesi öngörülüyor.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) yeni hükümette yer alacak isimlerini bugün, SPD’nin de gelecek günlerde açıklaması bekleniyor.

23 Şubat’ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümet kurmak için müzakere yürüten CDU/CSU ile SPD, seçimden 45 gün sonra 9 Nisan’da koalisyon sözleşmesinde mutabakat sağlamıştı.

SPD, koalisyon protokolonü yaklaşık 358 bin üyesinin oylamasına sundu. Yarın sona erecek oylamanın sonucu ise 30 Nisan’da açıklanacak.

CDU’nun bugün düzenleyeceği “küçük kurultayda” delegeler koalisyon protokolünü oylayacak.

CSU ise protokolü 10 Nisan’da onaylamıştı.

Yeni kabinenin 6 Mayıs’ta yemin etmesi planlanıyor.

Related Posts

ABD’deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119’a çıktı

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığı, burada 36’sı çocuk 95 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Erdoğan yeni CHP’yi böyle tanımladı: Haraç partisi

Yeni Şafak Gazetesi’nin 10 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Yerel kalkınmaya teşvik hamlesi Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak ve bölgelerin rekabet güçlerini artıracak yerel kalkınma yatırımlarının …

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Putin, savaşta kaybettiği genç işçilerin yerine 1 milyon Hintli getirecek

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle boşalan sanayi kadrolarını doldurmak için Hindistan’dan 1 milyon işçi getirmeye hazırlanıyor. Rusya, iş gücü açığını kapatmak için artık Sri Lanka ve Kuzey Kore ile de benzer anlaşmalar yapıyor.

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.

Son dakika… Terör örgütü PKK cuma günü silah bırakıyor

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, terör örgütü PKK’nın 11 Temmuz’da silah bırakacağını açıkladı. Doğan, “11 Temmuz’da Süleymaniye’de olacağız” dedi.