Savunma sanayiinde stratejik kriz: Herkes bu fotoğrafı konuşuyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) yaşanan toplu personel ayrılığı, savunma sanayinde stratejik güvenlik tartışmalarını alevlendirdi. Eski SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş’un ASSAN’a geçmesinin ardından, kurumun kritik projelerinde görevli 18 uzman araştırmacı da ASSAN ve alt şirketi Astech Defence’e katıldı.

DEVLETİN AR-GE’Sİ ÖZEL ŞİRKETE AKTARILDI

Elektronik, roket, seyrüsefer, üretim ve patlayıcı alanlarında uzman bu isimlerin gerekli izin süreçleri işletilmeden transfer edildi. Bu durumun, 2531 sayılı kanunun “üç yıl süreyle eski görev alanlarında çalışmama” hükmünün ihlali anlamına geldiği belirtiliyor.

İki kurum arasındaki bu kriz, SAGE’nin stratejik projelerinde gecikmelere ve kamu zararına yol açtığı iddia edildi. Ayrılan personelin kısa sürede ASSAN’da benzer savunma teknolojileri üretmesiyle başka bir tartışmayı da gündeme getirdi. Kurumlar birbirlerini “endüstriyel casusluk” yapmakla suçladı.

MKE’DE DE BENZER KRİZ

Milli Savunma Bakanlığına (MSB) bağlı Makina Kimya Endüstrisi’nden (MKE) de dokuz personelin ASSAN’a geçtiği, şirketin yönetim kadrosunun büyük bölümünü eski SAGE çalışanlarının oluşturduğu ifade edildi.

ASSAN’ın, MKE’den aldığı katı TNT ihalesindeki teslimatları ek süreye rağmen tamamlamaması üzerine Milli Savunma Bakanlığı firmayı iki yıl kamu ihalelerinden men etti. Kriz, MKE’nin eski yönetim kurulu başkanı İsmet Sayhan’ın ASSAN’ın avukatı olmasının ardından MKE bu durumu baroya şikâyet etti. Sayhan’ın mafya bağlantılı bir isimle görüntülenmesi sosyal medyada tartışma yarattı.

Uluslararası cephede ise Ukrayna savunma şirketi Spetsteknoeksport ile yapılan 10,8 milyon dolarlık anlaşmada ürünlerin teslim edilmediği, verilen ek sürelerin de boşa çıktığı öne sürüldü. Konuya dair net bir iade bilgisi verilmezken, Ukrayna’da dava açılması gündeme geldi.

Gürcan Okumuş, sosyal medyada şirketin hedef alındığını savundu ancak MKE ve Ukrayna’daki tedarik sorunlarına, Milli Savunma Bakanlığının getirdiği ihale yasağına ve iddialara doğrudan yanıt vermediği kaydedildi.

Related Posts

Yangında Kaybolan Orman İşçisi Bulundu

Adana’nın Kozan ilçesinde orman yangınına müdahale eden işçi 10 saat sonra sağ bulundu.

‘Türk-Türkiyeli’ tartışmasının ardından AKP’li isim köşe yazarlığını bıraktı

Eski AKP milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, köşe yazılarına geçici olarak ara vereceğini duyurdu. Metiner geçtiğimiz günlerde ‘Türk-Türkiyeli’ tartışması üzerinden Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu’yu hedef almıştı.

Hayko Cepkin, Yozgat’ta İlk Konserini Verdi

Hayko Cepkin, Yozgat’ta SORFEST festivalinde ‘Yozgat Sürmelisi’ni seslendirerek memleketinde konser verdi.

Ankara’da tarlalar yakıldı iddiası

Ankara’nın Pursaklar ilçesinde tarlaların kimliği belirsiz kişiler tarafından yakıldığı iddia edildi.

ABD’de silahlı saldırı: 2 ölü

ABD’nin Texas eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, saldırgan yakalandı.

Galatasaray-Karagümrük maçının bilet fiyatları belli oldu

Galatasaray-Karagümrük bilet fiyatları belli oldu