Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’nın Zenginlere Yönelik Yeni Vergi Tasarısı Tartışma Yarattı

Fransa’da zenginlerin vergilendirilmesi konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın öncülüğünde yeni bir vergi tasarısı ile tekrar gündeme geldi. Senato’da görüşülen bu tasarı, devlete yıllık 15 ila 25 milyar dolar arasında ek gelir sağlayabilir ve Başbakan François Bayrou’nun 2026 bütçesi için belirlediği hedefin yarısını karşılayabilir.

Kimler Hedefleniyor?

Zucman vergisi, en az 100 milyon dolarlık varlığa sahip hanehalklarını hedefliyor. Tahmini 1,800 haneyi etkileyecek olan bu vergi, likit varlıkların yanı sıra hisse senetleri, mülkler, lüks mallar ve yıllık geliri de kapsayacak şekilde en az yüzde 2’lik ek bir vergi uygulayacak.

Economist Gabriel Zucman’a göre, vergi, düşük gelirli bireylerin orantısız bir şekilde yüksek vergi ödediği mevcut sistemi düzeltmeyi amaçlıyor. Zucman’a göre, düşük gelirli bireyler gelirlerinin büyük bir kısmını vergilere harcarken, zengin bireyler daha az vergi ödüyorlar.

Yasal Süreç ve Gelecek

Yeşiller milletvekilleri tarafından meclise sunulan ve lehte oy kullanılarak kabul edilen vergi tasarısının Senato’dan geçme olasılığı düşük görünüyor. Senato, genellikle sağ kanat senatörlerden oluşuyor ve bu senatörlerin tasarıya karşı çıkması bekleniyor.

Fransa, zenginler için genel bir servet vergisi olan “Dayanışma Servet Vergisi” ISF’ye sahipti, ancak bu vergi 2017’de emlak servet vergisiyle değiştirildi. Solcu ittifakın 2024 seçim manifestosunda servet vergisinin geri getirilmesi önerilse de, tasarının karşı çıkılan bir yapıya sahip olabileceği belirtiliyor.

Ekonomistlerin Görüşleri ve Endişeleri

Zucman vergisini destekleyen ekonomistler olduğu gibi, verginin zenginlerin ülkeyi terk etmesine neden olabileceğini düşünenler de var. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, vergi uygulamasının yaratabileceği olası etkilere dair endişelerini dile getiriyor.

Zucman ise sosyal medyada verginin şirketleri etkilemeyeceğini ve ülkenin yabancı yatırımcılar için çekiciliğini değiştirmeyeceğini savunuyor. Ancak, tasarının zor bir yasal süreçten geçeceği ve uygulamada zorluklarla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Related Posts

80 yıllık dev şirket iflas etti. Türkiye’de de ürünleri talep görüyordu

Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde 1945’ten beri faaliyet gösteren gözlük toptancısı Wagner + Kühner, mali zorluklar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin ürünleri, Türkiye’de optisyenler ve tüketiciler arasında yoğun ilgi görüyor …

Çin’den ABD’ye sert tepki: ‘Mesnetsiz Çin casusu iddialarına karşı çıkıyoruz’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’de 2 Çin vatandaşının tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Ning, Pekin hükümetinin vatandaşlarının hak ve menfaatlerini korunmak için gerekli önlemleri alacağını dile getirdi.

Trump’ın Kamala Harris röportajı için açtığı davada uzlaşmaya gidildi: 16 milyon dolar ödenecek

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Harris röportajını “manipüle ettiğini” öne sürdüğü davada, çatı şirketi Paramount anlaşmaya vardı. Ödeme Trump’a değil, başkanlık kütüphanesine yapılacak.

Eski CHP genel başkanları kim? Geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Geçmişten bugüne CHP genel başkanlarının kimler olduğu merak ediliyor. İşte, geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

TBB’den belediyelere 62 araç hibesi

Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından araç hibe edilen araçların temsili anahtarları belediye başkanlarına teslim edildi. Hibe edilen hizmet araçları Türkiye’nin dört bir yanına doğru yola çıktı.

Emekli Albay Orkun Özeller’den Devlet Bahçeli hakkında suç duyurusu

Emekli Albay Orkun Özeller, MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında “Öcalan’a yönelik ‘kurucu önder’ söylemleri” nedeniyle suç duyurusunda bulundu.