Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Halka Açık İşletmelerde Müzik Yayını Yapan İşletmeler Telif Hakkı Ödemek Zorunda

Türkiye’de artık düğün salonları, kuaförler, mağazalar ve restoranlar gibi halka açık işletmelerde müzik yayını yapılırken telif hakkı ödenmesi zorunlu hale geldi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, bu konuda yapılan düzenleme hakkında bilgi verdi.

Ergül, 1951’de kabul edilen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 74 yıldır yürürlükte olduğunu ve MESAM’ın müzik eser sahiplerinin telif haklarını koruma görevini üstlendiğini belirtti. Düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelerin de artık telif ödemesi gerektiğini vurgulayan Ergül, MESAM olarak telif toplama ve hakları savunma konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kapsam Genişliyor

Ergül, halka açık ticari işletmelerde müzik yayınının telif hakkı ödemesini zorunlu kıldıklarını belirterek, bu kuralların 1951’den beri kanunen korunduğunu ifade etti. Ayrıca, işletmelerin belirli bir ücret ödemek zorunda olduklarını da ekledi.

Kanunun ihlali durumunda ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü belirten Ergül, telif gelirlerinin sanatçılara adil bir şekilde dağıtılmasına önem verdiklerini kaydetti.

Hapis Cezası Mevcut

Ergül, müzik eserlerinden elde edilen gelirlerin sanatçılara ve müzik eser sahiplerine nasıl dağıtıldığı hakkında da bilgi verdi. Telif gelirlerinin, sanatçıların haklarını korumak amacıyla toplandığını ve önemli isimler olan Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçılara ödendiğini açıkladı.

“Düğün salonlarının öznesi müziktir, dolayısıyla ödeyecekleri telif bedeli daha yüksek olacaktır. Ancak müzik çalmayan bir kuaför dükkanından telif talep etmiyoruz” diyen Ergül, telif gelirlerinin adaletli bir şekilde dağıtılacağını vurguladı.

Ergül, düğün salonlarının temelde müzikle ilişkilendirildiği ve bu nedenle telif ücretlerinin diğer işletmelere göre farklı olabileceğini belirtti. MESAM olarak telif gelirlerini adil bir şekilde dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Hamsi yılın ilk yarısında 19 ülkeden alıcı buldu

Türkiye’den işlenmiş ürün olarak da dış satımı yapılan hamsi, yılın ilk 6 ayında 19 ülkenin sofralarında yer aldı.

Döviz yatırımcısına yüzde 45 zarar! Yatırımda getiri şampiyonu kim oldu?

Yüksek enflasyonda yurttaşlar parasını korumak için sürekli yatırım arayışında. TÜFE’den arındırıldığında yatırım araçlarının kazandırdığı oranları Halk Ana Haber’de Ekrem Açıkel anlattı. 1. SIRA NAMI DEĞER GÜVENLİ LİMANDA Külçe altın olarak 100 …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 18 bin alım yapacağız!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık personeli atamasının ikinci etabına ilişkin, “Eylül ayında ilerleyeceğiz. 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım …