Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Tavuk Eti ve Yumurtası Hakkında Merak Edilenler

Son zamanlarda tüketimi hızla artan tavuk eti ve yumurtalarıyla ilgili bazı iddialar, insanlar arasında karışıklığa neden olabiliyor. Hormon kullanımı, GDO’lu yemlerin etkisi, pişme süresi, yumurta rengi ve içeriği gibi konular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, toplum sağlığını korumak adına doğru bilgiye ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

“Hormon Kullanımı Yasak ve Teknik Olarak Mümkün Değil”

Hormon kullanımı iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Bozbay, Türkiye’de tavuklara hormon verilmesinin hem yasal olarak yasak olduğunu hem de teknik olarak mümkün olmadığını açıkladı. Hormonların etkili olabilmesi için günlük olarak enjekte edilmesi gerektiğini ve bu durumun pratikte uygulanamayacağını aktaran Bozbay, ayrıca hormonlu yem kullanımının da etkisiz olduğunu belirtti.

Antibiyotikler ve GDO’lu Yemler

Antibiyotiklerin tavuklarda büyütme amacıyla kullanımının yasak olduğunu vurgulayan Bozbay, bu ilaçların sadece tedavi amacıyla veteriner hekim kontrolünde kullanılabileceğini söyledi. GDO’lu yemlerin tavuklar için sağlık açısından risk oluşturmadığını belirten Bozbay, dünya genelinde bu tür yemlerin insan sağlığı için risk oluşturmadığını açıkça ifade eden kuruluşların bulunduğunu dile getirdi.

Tavuklar Neden Hızlı Büyür?

Bilimsel ıslah ve yetiştiricilik uygulamalarının sonucu olarak tavukların hızlı büyüdüğünü söyleyen Bozbay, genetik seçilimin ve bilimsel yöntemlerin tavukların hızlı büyümesine olanak sağladığını ifade etti. Çevresel koşulların da bu süreçte önemli olduğunu belirten Bozbay, tavukların hızlı büyümesinin doğal bir sonuç olduğunu açıkladı.

Yumurtalar ve Besin Değeri

Yumurta kabuğunun renginin besin değeri üzerinde bir etkisinin olmadığını belirten Bozbay, kabuk renginin genetik faktörlere bağlı olduğunu ve yumurta sarısının renginin yem içeriğine göre değişebileceğini söyledi. Tazeliği gösteren beyaz ipliksi yapının zararlı olmadığını belirten Bozbay, yumurtalardaki renk ve yapı değişimlerinin doğal olduğunu vurguladı.

Organik Yumurtalar

Organik veya serbest gezen tavukların yumurtalarının besin değeri konusunda farklılık olduğuna değinen Bozbay, bazı besin öğelerinde değişiklikler olsa da temel protein ve enerji değerleri açısından büyük farklılık olmadığını belirtti. Besin kalitesine karar verme sürecinde, tüketici tercihlerinin önemli olduğunu söyleyen Bozbay, organik ve serbest gezen tavuk ürünlerinin tercihe bağlı olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Selülit Neden Olur?

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir? Bacak, kalça ve kollarda oluşan aşırı yağ birikmesi hakkında uzmanlar önemli bilgiler verdi. 

İktidar sağlık sistemini öve öve bitiremiyor, yurttaş derdine çare bulamıyor: Bir ay sonraya randevu isyanı!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Sağlık hizmeti konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” açıklamasını yaptı. Ancak 1 ay sonraya randevu verilen yaşlı kadının videosu, Memişoğlu’nun sözleriyle çelişti. Yaşlı kadının “Ben nasıl dayanacağım. Ben ister miyim böyle olmayı” diyerek kendini yere bırakması kamuoyunun büyük tepkisine yol açtı.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir