AB’de yeni otomobil satışları martta geriledi

AB Ülkelerinde Yeni Otomobil Satışları Mart Ayında Düştü

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB ülkelerinin mart ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı. Verilere göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları geçen ay bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azalarak 1 milyon 29 bin 519 adede geriledi.

Birlik üyesi ülkelerde satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 36’sı hibrit, yüzde 28,2’si benzinli, yüzde 15,3’ü elektrikli, yüzde 9,3’ü dizel, yüzde 8’i fişli (Plug-In) hibrit ve yüzde 3,2’si diğer yakıt türlerine sahip araçlar olarak belirlendi.

Elektrikli otomobil satışları mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artarak 157 bin 505’e yükseldi. Tam elektrikli, hibrit ve fişli hibrit modellerin toplam satışlardaki payı ise yüzde 59,3’e ulaştı.

AB’de yeni otomobil satışları martta geçen yılın aynı dönemine göre Almanya’da yüzde 3,9, Fransa’da yüzde 14,5 azalırken, İtalya’da yüzde 6,3 ve İspanya’da yüzde 23,2 arttı.

Ocak-mart döneminde ise AB’de toplam otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9 azalarak 2 milyon 715 bin 8 adede düştü.

Üreticilere göre, mart ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışını 271 bin 382 araçla Volkswagen Grubu gerçekleştirdi. Volkswagen Grubu’nu Stellantis izledi. Stellantis Grubu, Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları bünyesinde barındırarak 173 bin 80 otomobil sattı. Renault Grubu, 120 bin 724 yeni otomobille üçüncü, Toyota Grubu ise 96 bin 10 adetle dördüncü sırada yer aldı.

Related Posts

Çalışanları ilgilendiriyor: İşte kıdem tazminatı tavanı

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın beklediği kritik enflasyon verisi 3 Temmuz saat 10.00’da açıklandı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamı açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

Son dakika: Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira zam oranı belli oldu

TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Temmuz ayı kira zammı oranındaki üst sınır belli oldu. İşte detaylar…

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Veli Ağbaba: Belediye başkanlarını cezaevine atacağına, gel yoksullukla, işsizlikle uğraş

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Maalesef 23 yılın sonunda AK Parti, toplumun geniş kesimlerini yokluğa mahkum etmiştir. Türkiye’de yüzde 5’lik kesim Hollanda gibi yaşamakta, yüzde 85’lik kesim ise Bangladeş gibi yaşamaktadır. Erdoğan, AK Parti, muhalefetle uğraşacağına, siyaset mühendisliği yapacağına, belediye başkanlarını cezaevine atacağına gel, yoksullukla, işsizlikle, yoklukla uğraş.” dedi.

ABD’de açık iş sayısı mayısta arttı

ABD’de JOLTS açık iş sayısı, mayısta 7 milyon 769 bin ile Kasım 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Konut doğal gazına zam

Doğal gazda sanayi tüketicileri için yüzde 7,86; konutlar için de yüzde 24,6 oranında zam yapıldı.