İngiliz uyduları evrenin gizemli başlangıcını ortaya çıkarmaya hazırlanıyor

Güncel Uzay Gelişmeleri

İngiltere’nin uzay sektöründeki önemli aktörlerinden Blue Skies Space, evrenin başlangıcına dair çığır açıcı bir proje üzerinde çalışıyor.

Şirket, Ay’ın yörüngesine yerleştirilecek bir uydu filosuyla, Büyük Patlama’dan hemen sonraki döneme ait zayıf radyo sinyallerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Bu iddialı girişim, İtalyan Uzay Ajansı (ASI) tarafından destekleniyor ve evrenin doğuşuna ilişkin önemli veriler sunması bekleniyor.

AY’IN UZAK TARAFI RADYO GÜRÜLTÜSÜNDEN UZAK

Büyük Patlama’dan sonraki ilk milyon yıldan kısa bir süre sonra ortaya çıkan bu zayıf radyo sinyallerini tespit etmek, insan yapımı radyo parazitleri nedeniyle oldukça zordur.

Blue Skies Space CEO’su Dr. Marcell Tessenyi, Ay’ın uzak tarafının bu gözlemler için ideal bir konum sunduğunu belirtiyor.

Tessenyi, “O karanlık çağlara bir bakış atarak ve erken evrenin büyük yapıları hakkında bilgi edinmek istiyoruz. Bu, Dünya’nın yüzeyinden yapılması son derece zordur.” ifadelerini kullanıyor.

Ay’ın uzak tarafı, radyo gürültüsünden arınmış olması nedeniyle bu hassas ölçümler için eşsiz bir ortam sunmaktadır.

Bu özel uyduların tespit etmesi planlanan sinyallerin, Büyük Patlama’dan sonraki ilk milyon yıl içinde ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Bu dönemde evren, ilk yıldızların oluşumundan önce büyük ölçüde hidrojen gazından oluşuyordu.

FM radyo aralığında bulunan bu sinyallerin tespiti, kozmik tarihin bu erken aşamasına dair önemli bilgiler sağlayabilir.

Bilim insanları, bu verilerle evrenin ilk dönemlerindeki oluşum süreçlerini ve yapılarını daha iyi anlayabilecekler.

Related Posts

WhatsApp beklenen adımı attı: Yeni özellik geliyor!

WhatsApp, kullanıcıların talebini de dikkate alarak uygulamadan çıkış yapmasını kolaylaştıran yeni bir özelliği kullanıma sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni WhatsApp 2.25.17.37 beta sürümünde, “Çıkış Yap” başlığıyla sunulan yeni bir seçenek …

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.

İstanbul’dan Asya’ya teknoloji diplomasisi

Medeniyet Teknopark, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim vizyonuna katkı sunma hedefiyle yürüttüğü uluslararası iş birliği çalışmaları kapsamında, Malezya ve Singapur’u kapsayan bir iş gezisi gerçekleştirdi. Genel Müdür Ali Ramazan Tak liderliğinde, girişimci firmalardan oluşan 10 kişilik heyet, bölgedeki öncü kurumlarla temas kurarak teknoloji, girişimcilik ve yatırım alanlarında çok boyutlu görüşmeler yaptı.

Xiaomi, giyilebilir teknolojide Apple’ı geride bıraktı

Küresel teknoloji pazarını yakından takip eden araştırma firması Canalys’in verilerine göre, Xiaomi, 2025’in ilk çeyreğinde 8,7 milyon adetlik sevkiyatla zirveye yerleşti. Apple ise 7,6 milyon adetlik sevkiyatla ikinci sırada kaldı.

Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

İnsan dişlerinin neden bu kadar hassas olduğu sorusunun cevabı, 460 milyon yıl öncesine, zırhlı antik balıklara kadar uzanıyor. Yeni bir araştırma, dişlerimizin atalarının, aslında balıkların dış zırhında yer alan duyusal yapılardan evrimleştiğini ortaya koydu.

Ozan Bayram’dan Türkiye rekoru

Milli atlet Ozan Bayram, Çekya’da düzenlenen Avrupa Takımlar Yürüyüş Şampiyonası’nda 2.42.27’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.