100 yıllık gizem denizin 600 metre derinliğinde son buldu… Dev canlı ilk kez görüntülendi

Güney Atlantik Okyanusu’nda Sıra Dışı Keşif: Dev Mürekkep Balığının Yavrusu Görüntülendi

Deniz bilimleri enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Güney Atlantik Okyanusu’nda bulunan Güney Sandwich Adaları açıklarında, sadece 30 santimetre boyunda olan bir dev mürekkep balığı yavrusu keşfedildi. Enstitünün Falkor adlı gemisiyle yapılan araştırmada, yüzeyin 600 metre derinliğinde bulunan bu nadir canlı, uzaktan kumandalı araç SuBastian tarafından kameralara kaydedildi.

Yarı saydam gövdesiyle dikkat çeken bu canlı, okyanusun en gizemli türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, yavru dev mürekkep balığının görüntülerinin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, insanların daha önce bu canlıların varlığından haberdar olmadığını düşünmenin büyük bir alçakgönüllülük gerektirdiğine dikkat çekti.

Dev mürekkep balıklarının yaşam döngüsü hakkında hala çok az bilgiye sahip olunduğu biliniyor. Balina ve deniz kuşlarının mide içeriklerinde kalıntılarına rastlanan bu canlılar, derin denizde gözlemlenmesi oldukça nadir bir fırsat oluşturuyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde dev mürekkep balıklarının yedi metreye kadar büyüyebildiğini ve 500 kilograma kadar ağırlığa sahip olabildiklerini belirtiyor. Yavruların zamanla şeffaf görünümlerini kaybederek kırmızımsı bir renge büründüğü biliniyor.

Aynı araştırma gezisi sırasında bir başka nadir canlı türü olan buzul cam kalamarının da doğal ortamında görüntülendiği açıklandı. Dr. Bolstad ve Dr. Aaron Evans, dev mürekkep balığı ve buzul cam kalamarı yavrularının benzer yönlerine dikkat çekerek, bu türlerin şeffaf gövdeleri ve uzun dokunaçlarıyla önemli bir benzerlik taşıdığını belirtiyor. Ancak buzul cam kalamarında, sekiz kolun ortasında kancalar bulunmadığını da vurguluyorlar.

Related Posts

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.